A gyerekek nélkülözése ellen indított kampányt Rashford - ifaktor
marcus rashford kockás köpenyben szmokingban zakó fekete hosszú nyakkendő

A kezdeményezést nem más indította, mint a Manchester United angol csatára, Marcus Rashford. Angliában régóta probléma a mélyszegénységben élő gyerekek étkeztetése, így Rashford kampánya futótűzként terjed a social média felületeken.


Rashford – aki maga is gyakran nélkülözött gyerekkorában – hónapok óta kampányt folytat, pénzt és időt nem sajnálva.

A vörös ördögök tízese levelet küldött a minisztereknek, amelyet az Instán is közzétett. Végül a Boris Johnson vezette kormány megduplázta az étkeztetésekre szánt költségvetést, később azonban kihátrált a kezdeményezés mögül.

„Már gyerekkoromban is láttam, hogy édesanyámnak milyen nagy probléma a nélkülözés, de mindent megtett annak érdekében, hogy én semmiben se szenvedjek hiányt."

írta Rashford az angol parlamentnek szóló levelében.

Azóta a kezdeményezéshez több futballcsapat és játékos, illetve edző is csatlakozott. A támogatók főként a közösségi médiában és különböző interjúk során szólaltak fel.

A Manchester United ötezer iskolai étkezést támogatott az októberi ünnepek alatt, hogy elősegítsék Marcus Rashford kampányát – írja a The New Paper.

Twitter

A Liverpool mestere, Jürgen Klopp, akiről már írtunk korábban, illetve kollégája Frank Lampard, a Chelsea vezetőedzője is kiállt a nemes ügy mellett.

A közösségi médiában is terjedő kampány mellett a mélyszegénységben egyik legjobban érintett terület csapata, a Brighton & Hove Albion is kiállt, méghozzá a Twitteren keresztül.

„A Brighton & Hove Albion segítséget nyújt a helyi jótékonysági szervezeteknek, hogy 2000 adag ételt vásároljanak a családoknak Brighton & Hove városában, a téli hónapokban"

– írják a közleményben.

Mesut Özil, az Arsenal FC középpályása is adományozott a gyerekek javára.

„Mesut a legújabb labdarúgó, aki a gyermekélelmezési problémák megszüntetése érdekében tett lépéseket. Marcus Rashford továbbra is arra figyelmezteti a játékosokat, klubokat, és a szurkolókat, hogy az ingyenes iskolai étkeztetés nélküli gyerekek féléven át éheznek (hála a koronavírus-járvány miatt megszűnt iskolai étkeztetésnek – a szerk.)"

írja a The Big Issue.

Rashford egy Instagram-posztban fejezte ki háláját mindenkinek, aki segített neki, és csatlakozott a kezdeményezéshez.

Az angol válogatott támadó tetteivel a brit Vogue címlapjára is felkerült, valamint II. Erzsébet királynőtől megkapta a Brit Birodalom Rendjének tagja kitüntetést.

A játékos által indított petíciót már több mint egymillióan írták alá. A futballberkeken belüli hatalmas összefogást mi sem bizonyítja jobban, minthogy a Manchester United két ősi riválisa, a Leeds United és a Liverpool FC is csatlakozott Rashford kampányához

írja a 24.hu a The Guardianre hivatkozva.

A kampány a #FreeSchoolMeals és az #EndChildFoodPoverty hashtagekkel fut a közösségi média felületein.

Hajrá Marcus!

Ne hagyd ki!