Bajkó Barbara: "Nincs tabutéma a mellrákommal kapcsolatban" - ifaktor
Sztárok a jövőből


Az elmúlt évek egyik legfontosabb médiaipar-ági jelensége az influenszerek egyre csak növekvő térnyerése. A legismertebb internetes celebek népszerűsége – főleg, ha kitekintünk külföldre – a legnagyobb és legelismertebb sztárokéval vetekszik. De mi van azokkal az influenszerekkel, akiknek még nem jutott akkora szelet abból a bizonyos népszerűségi tortából? Nem kell aggódnunk, hamarosan az ő nevüket is ismerni fogja mindenki. Interjúsorozatunkban őket mutatjuk be, hiszen ők a sztárok a jövőből.


Bajkó Barbival beszélgettünk, akinél másfél évvel ezelőtt, 28 évesen mellrákot diagnosztizáltak. Történetét elmesélve Barbi létrehozott egy Instagram-oldalt, mely már több mint 27 ezer követőt számlál. A kezdetektől egészen mostanáig beszámol az egész életét megváltoztató betegségről.

Mennyire tartod magad influenszernek?

Abszolút nem vagyok influenszer. A legtöbb megkeresés tavaly októberben érkezett, a mellrák hónapjában. Ennek kapcsán tettem ki néhány olyan posztot, ami a mellrákkal kapcsolatos. Biztos voltam benne, hogy nem szeretnék olyan reklámtartalmú posztot kitenni az oldalamra, ami nem a mellrák és egészség témakörébe tartozik. Volt egy egyszeri próbálkozásom, amikor egy olyan vitaminos víz márkát hirdettem, amit addig is fogyasztottam, és azzal kapcsolatban nagyon sok negatív, támadó üzenetet kaptam. Akkor eldöntöttem, hogy én ezt nem csinálom, nekem erre nincs szükségem. Pláne, azért sem, mert van főállásom, ezt nem tekintettem munkának. Az emberek tisztában vannak azzal, hogy nálam nem fognak kedvezménykupont találni egy ruházati webshopba, nem is ezért látogatják a profilom.


A másik profilodon mennyire foglalkozol a mellrák témakörével?

Amikor kiderült ott is ugyanúgy elmondtam és írtam róla, de szerettem volna egy másik oldalt, ahol beszámolhatok részletesen mindenről. Nagyon sok munkám van a @dioval_az_elet Instagram-oldalban - most már @elet_dio_utan-. Néha meg is feledkezem a másik profilomról, de ennek ellenére nem hagytam fel annak a kezelésével sem.

Működnél együtt olyan márkával, ami nem kapcsolódik a mellrákhoz?

Nem. Mai napig, folyamatosan érkeznek különböző megkeresések, de nem vállalom el, egyszerűen azért, mert nem szeretném. Korábban már azt is megkaptam, hogy én a betegségemen nyerészkedni akarok. Egészen addig fogom csinálni ezt a profilt és gyártom rá a tartalmakat ameddig az embereket érdekli.


Gondoltál már arra, hogy mi lesz ezzel a profiloddal, ha már teljesen felgyógyultál és nem lesznek vizsgálatok, mellékhatások, amelyekről beszámolhatsz?

Már most is kevesebb az érdeklődő a profilomon, mint korábban, sokan kikövettek, ami szerintem annak köszönhető, hogy kevesebb olyan tartalmam van, ami érdekes lehet számukra. Nagyon sokaknak nem vagyok Dió- így nevezi Barbi a mellrákját- nélkül érdekes. Ezzel egyébként nincs semmi baj, hiszen egyértelműen sokkal kedvesebb mondjuk egy kisbabáról, gyermekről nézni fotókat, vagy valamilyen vicces oldalt követni, ezekre hamarabb gyűlik össze sok követő. Az én Instagram-oldalam akkor volt a legnépszerűbb, amikor benne voltam a közepén, akár naponta történtek új dolgok, sokan együtt tudtak velem érezni, és ki tudták fejezni sajnálatukat.

Őszinte leszek, én nem azért kezdtem el kezelni az oldalt, hogy minél több követőm legyen, és most sem nézegetem napi szinten, hogy hányan követnek ki- vagy be. Szerintem az oldalnak azután is lesz létjogosultsága, ha teljesen meggyógyulok, hiszen az oldal főként nem rólam, hanem a követőimnek szól. Sajnos lesznek olyan nők, akiknél mellrákot diagnosztizálnak ezután is, így nekik is szeretném fennhagyni az összes posztot segítség gyanánt. Szeretném mindenképpen megtartani az oldalt, hogy pontosan milyen formában az majd a jövő zenéje, de egy biztos, hogy a babavárással kapcsolatos tapasztalataimat még mindenképpen szeretném megosztani, aztán meglátjuk.

Viszonylag rövid időn belül számottevő mennyiségű követőket szereztél, amelyre a média is felfigyelt és szerepeltél is tévés produktumban. Milyen benyomásaid vannak ezzel kapcsolatban? Miket tapasztaltál a tévében?

Nekem nagyon pozitív élményeim vannak, kedves, érdeklődő emberekkel találkoztam a tévében. Ami nagyon jó érzés volt, hogy folyamatosan nyomon követték, hogy mi van velem. Megkerestek a betegségem elején, az esküvőmkor és a műtét után is. Bármikor nagyon szívesen elfogadok egy ilyen felkérést.


Mik a jövőbeni terveid, akár a social médiát érintő területeken, akár a magánéletben?

Ha lenne bármikor rá igény, szívesen tartanék előadásokat a mellrákról, a tapasztalataimról és elmesélném a történetemet. Sokat gondolkozom azon, hogy mi az a szint, amikor egy ember celebbé, ismert emberré válik? Én szeretnék fenntartani egy olyan egyensúlyt, amikor még nem számítok celebnek, hanem csak Barbinak, aki felvállalta és megmutatta hogyan ment keresztül egy ilyen daganatos betegségen. Kaptam már megkeresést, hogy szerepeljek műsorban is, de nem, nekem ez így elég, ahogy most van. Ami a magánéletet illeti ebben az éveben építkezünk a férjemmel, úgyhogy a munka mellett most ez tölti ki a napjaim, ezzel szeretnénk haladni. Illetve nem titkolt vágyunk, hogy a későbbiekben legyen babánk.

Amennyiben nem szeretnél lemaradni a legjobb hazai és külföldi influenszerekkel kapcsolatos hírekről, kövesd az Instagram és a Facebook-oldalunkat!


Ne hagyd ki!