Christian Eriksen nem fogja tudni folytatni pályafutását - ifaktor
Eriksen a dán válogatott edzésén
A Dánia-Finnország Eb-mérkőzésen összeeső játékos, Christian Eriksen a legtöbb előrejelzés szerint nem fogja tudni folytatni pályafutását – legalábbis biztonságosan aligha...


Döbbent csend uralkodik a koppenhágai stadionban: a Dánok legkiválóbb játékosa és csapatkapitánya, Eriksen összeesik a pályán. Tévénézők milliói a képernyő előtt lélegzetvisszafojtva figyelik az eseményeket, miközben az Inter játékosának életéért küzdenek...

Ugye ismerős az esetleírás? Tegnap az imák meghallgattattak és Eriksent sikeresen élesztették újra a pályán, majd stabilizálódott az állapota, de hogyan tovább?

Nos, annyi szinte biztos, hogy Olaszországban – az egészségügyi szabályok szerint legalábbis – nem folytathatja karrierjét, amennyiben szívrohama volt – de egyelőre ez sem biztos ugyebár.

A sportkardiológus, Sanjay Sharma, aki korábban a Tottenham Hotspur orvosa volt és sokat foglalkozott Eriksennel is, valamint jelenleg a londoni St. George Egyetem professzora, értetlenül áll az események előtt, és nem zárja ki, hogy többet már nem látjuk pályán a dánt.

„Egyértelmű, hogy valamivel gond volt. Szerencsére vissza tudták őt hozni, a nagy kérdés az, hogy mi történhetett, egyáltalán miért történhetett meg? Ennek az embernek 2019-ig az összes tesztje teljesen normális volt, így képtelenség magyarázatot találni erre a szívrohamra"

– világított rá Eriksen kifogástalan egészségügyi állapotára Sharma professzor.

„Köszönöm, nem adom fel! Már jobban érzem magam, de szeretném megérteni, mi történt. Szeretném megköszönni mindenkinek, amit értem tettek"

– nyilatkozta Eriksen egy nappal később, aki a társaival is beszélt és a mérkőzés befejezésére buzdította őket.

A megértésre vonatkozó részből egyértelműen leszűrhető, hogy az eddigi vizsgálatok még nem tárták fel a pontos diagnózist, de hosszútávú pályafutása mindenképpen nagy veszélyben forog.

Az utóbbi években hasonló eset történt a Real Madrid kapuslegendájával Iker Casilassal is. A hálóőrnek ugyan nem állt meg a szíve, de egy edzésen kapott szívrohamot, amelyből ugyan felgyógyult, sőt még az edzésekhez is visszatért a Porto csapatához, de végül inkább nem kockáztatott és visszavonult.

„Azóta bizonyos dolgok megváltoztak az életemben, főleg a fejemben. Minden pillanatnak komolyabb jelentőséget tulajdonítok, olyanoknak is, amelyekre korábban esetleg kevésbé figyeltem. Nekünk, focistáknak mindenünk megvan, s olykor bele sem gondolunk, hogy ezek megtartásáért jobban oda kell figyelnünk magunkra és környezetünkre"

– nyilatkozta az eset után hónapokkal a klasszis.

De Fabrice Muamba esete is egyből eszébe juthatott az embernek, aki egy 2012-es, Tottenham elleni FA-kupa mérkőzés során esett össze nagyon hasonló módon. Muamba azon a márciusi napon technikailag 78 percig halott volt. Mintegy 15 alkalommal kellett defibrillálni és hosszasan kellett kézzel újraéleszteni, hogy a szíve újra vérhez és ezáltal oxigénhez jusson. Később ő is visszatért a futballhoz, de nem sokáig: kilenc hónap után ő is a visszavonulás mellett döntött egészségére hivatkozva.

„Eriksennek nem lesz már lehetősége visszaállni a dán csapatba az Eb hátralévő idejére, de amennyiben kiderül, hogy esetleg elhárítható kardiológiai ok áll a háttérben, még az sem kizárt, hogy a kitűnő dán válogatott később visszatérhet a labdarúgás világába."

– ezt már Merkely Béla professzor mondta Dr. Csisztu Zsuzsának – hogy egy kicsit kedvezőbb előrejelzéssel zárjuk a cikket.

Amennyiben nem szeretnél lemaradni a legjobb hazai és külföldi influenszerekkel kapcsolatos hírekről, kövesd a TikTok, Instagram és a Facebook-oldalunkat!

Ne hagyd ki!