7 megválaszolatlan kérdés Harry Potter világából - ifaktor
Roxfort.
Már több mint 10 éve mutatták be az utolsó Harry Potter filmet, de sok rajongó azóta is csak azt várja, hogy mikor szedik elő újra a szekrényből Harry-éket. Addig is viszont marad a korábbi nyolc film, és annak megválaszolatlan – vagy legalábbis annak hitt – kérdései.


Ezúttal 7 olyan kérdést szedtünk össze, amelyre J.K. Rowling (a Harry Potter könyvek írója, aki a filmekben is aktívan részt vett – a szerk.) már válaszolt.

A Roxfort egy ,,államilag finanszírozott" Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskola

Roxfort.

Erre azután derült fény, hogy valaki kiszámolta, mekkora tandíjra lett volna szükség ahhoz, hogy a diákok önköltséges oktatásán keresztül fedezni tudják a Roxfort működését. Ez éves szinten 43 ezerdollárra, vagyis valamivel több, mint 12 millió forintra jött ki, amely több évvel számolva nem kis összeg. J.K. Rowling ezután rögtön megszólalt és elmondta, hogy a Roxforton való tanulás teljes egészében ingyenes a diákoknak, az iskola működéséhez szükséges pénzt pedig a Mágiaügyi Minisztérium biztosítja az iskolának.

Harry Potter és Voldemort valójában rokonok?

A rövid válasz az, hogy szinte biztos, hogy igen. Igaz, nagyon távoli rokonok, de rokonok. Harry annak az Ignotus Peverell-nek a leszármazottja, aki átadta fiának a Láthatatlanná Tévő Köpenyt. Volt egy lánya, Iolanthe Peverell, aki feleségül vette Hardwin Pottert. Ezután a köpeny mindig a Potter-család elsőszülöttjéhez vándorolt, míg végül eljutott Henry Potterhez, Harry dédapjához.

,,Ha újra olvassuk a történetet, láthatjuk, hogy sok varázsvilágbéli vezetéknév vérkapcsolatban áll egymással. Peverellék vére, mint ahogy az a Halál ereklyéi fejezetből kiderült, megannyi varázslót köt össze"

– válaszolta Rowling.

Pitonnak volt esélye Lily Potternél?

A könyvekből és filmekből megtudhattuk, hogy Harry édesanyja, a későbbi Lily Potter korábban nagyon jó viszonyt ápolt a mindig szigorú Perselus Pitonnal. Piton karaktere talán a legérdekesebb az egész Harry Potter-univerzumban és ezt csak tovább fokozta, amikor a hatodik filmben kiderült, hogy Piton egész életében Lily-be volt szerelmes és Dumbledore meggyilkolása sem gonosz tett volt, hanem az igazgató végső akarata. Rowling Lily és Perselus kapcsolatáról is nyilatkozott. Bár a lány barátként tekintett Pitonra, ennél azért mélyebb érzelmeket táplált iránta. Rowling szerint, ha Pitont nem nyűgözte volna le annyira a sötét mágia, könnyen elhódíthatta volna a lány szívét.

Hogyan győzhette le ilyen könnyedén Molly Weasley Bellatrix Lestrange-t?

Molly Weasley.

Bellatrix egy nagyon erős és sötét boszorkány volt, nem mellesleg Voldemort egyik legelhivatottabb követője is volt egyben. Bellatrix számos jó varázslót gyilkolt meg – többek között saját rokonát és egyben Harry keresztapját, Sirius Black-et is –, ám a történetben mégis a kedves és gondoskodó Molly Weasley-nek sikerült őt megölnie. J.K. Rowling szerint sokan úgy gondolták, hogy Neville fog harcba szállni Bellatrix-szal, hogy ezáltal megbosszulja a szüleit. Az írónő azonban úgy nyilatkozott, hogy:

Dumbledore valójában a saját neméhez vonzódott

Dumbledore nemi identitása és Gellert Grindelwalddal való kapcsolata már régóta pletykák kereszttüzében volt, amikor megjelent a Legendás állatok című varázsvilágban játszódó előzményfilm. Itt kristálytisztán egyértelművé vált, hogy Dumbledore és Girndelwald jóval többek voltak egymásnak, mint barátok. Erről az írónő a következőt nyilatkozta:

„Szóval kevésbé érdekel a szexuális oldala, habár úgy gondolom, hogy egy szexuális dimenziója is van a kapcsolatuknak, de jobban érdekelnek az érzelmeik, amiket egymás iránt éreztek és, ami minden emberi kapcsolatban a leglenyűgözőbb"

– nyilatkozta Rowling arról, hogy Dumbledore szerelmes volt Gellert Grindelwaldba. A Legendás állatok franchise következő része pontosan ebben a szellemben kapta az a nevet, hogy Legendás állatok: Dumbledore titkai.

Hány éves volt Albus Dumbledore és Voldemort, amikor meghaltak?

Voldemort 71 éves volt, amikor meghalt a roxforti csata során, míg Dumbledore matuzsálemi kort élt meg, hiszen 115 éves volt, amikor Piton megölte a Félvér herceg című epizód végén – egyébként még a 116 éves kort is megélhette volna, noha már haldokolt.

Mi történt a szereplőkkel az utolsó rész után?

Miután Voldemortot megölték és a halálfalókat az Azkabanba küldték, sem Harry, sem Ron nem fejezte be a tanulmányait a Roxfortban. Egyedült Hermione volt az, aki sikeresen teljesítette az összes vizsgát és részt vett a diplomaosztó ünnepségen. Ettől függetlenül később mindhárman a Mágiaügyi Minisztériumban kaptak állást, Harry és Ron aurorokká váltak, míg Hermione a mágikus törvényhozás osztályán kapott állást. J.K. Rowling egy színdarabbal folytatta is a történetet, amelyet a Broadway-en mutattak be, és ahol Harry, Ron és Hermione már felnőttekként küldik gyermekeiket a Roxfortba és újra meg kell küzdjenek Voldemorttal is.

Amennyiben nem szeretnél lemaradni a legjobb hazai és külföldi influenszerekkel kapcsolatos hírekről, kövesd a YouTube, TikTok, Instagram és Facebook-oldalunkat!

Ne hagyd ki!