Mi mit jelent a húsvétban? Jelképek és szimbólumok - ifaktor
Mi mit jelent a húsvétban? Jelképek és szimbólumok

,,Ahány ház, annyi szokás" - tartja a mondás, ami igaz a keresztény egyház legnagyobb és legfontosabb ünnepére, a húsvétra is.


A húsvét nem csak egyházi, hanem családi ünnep is, amihez világszerte számtalan tradíció és néphagyomány köthető. Ezek a szokások a mai modern világban, főleg a nagyvárosokban kikopó félben vannak, azonban a húsvét szimbólumai szinte minden háztartásban megjelennek. Lássuk, hogy mik ezek és mit jelentenek!

Tojás

Az egyik legtöbbek által ismert és a legtöbb háztartásban előforduló húsvéti kellék az nem más, mint a tojás. De azt nem biztos, hogy mindenki tudja, hogy mit is szimbolizál.

Ebben a keresztény ünnepben a tojás ugyanis a feltámadás és az újjászületés jelképe lett. Ezen kívül pedig a termékenység legősibb szimbóluma is.

Easter Eggs on brown nest Photo by Annie Spratt on Unsplash

Barka

A húsvét nem csak keresztény ünnep, hanem újjászülető is, ami a természetre is igaz, hiszen a télből újjá születik tavasszal. A barka ennek is jelképe, illetve Jézus Jeruzsálembe való bevonulásának is.

Nyúl

Sokakat a hideg kiráz tőle, mikor valaki ,,boldog nyulat" kíván húsvétkor. Pedig szinte megállja a helyét, ugyanis a nyúl jelképe Németországból ered. A história szerint Ostara germán istennőnek volt egy színes tojásokat tojó madara, amit nyúllá tudott változtatni. Így lett helye ebben a keresztény ünnepben a nyúlnak.

person holding white and brown rabbit Photo by Paige Cody on Unsplash

Amennyiben nem szeretnél lemaradni a legjobb hazai és külföldi influenszerekkel kapcsolatos hírekről, kövesd az Instagram és a Facebook-oldalunkat!

assorted cookies

assorted cookies Photo by Jennifer Burk on Unsplash


Ne hagyd ki!