Az AdBlue miatt leállhat a tömegközlekedés Budapesten - ifaktor
Kék BKK busz a várkert bazár előtt.
A modern dízelautók működéséhez szükséges AdBlue folyadékból hiány lépett fel az egész országban, sőt Európában is. Mindez itthon már a tömegközlekedés összeomlásával fenyeget.


A probléma közel ötezer autóbuszt érint, amely a budapesti tömegközlekedést is megbéníthatja. Bár a főváros a dízelautók kitiltását és az elektromos buszok „szolgálatba" állításával kampányol, ezek elterjedése – legmérsékeltebb becslések szerint is – még több évtizedet fog igénybe venni.

A drágulás amiatt történt, hogy az előállításához használt földgáz világpiaci ára is az egekbe szökött, emiatt a gyártók – például a szomszédos Szlovákiában működő Duslo vegyi üzem – korlátozták az AdBlue termelést, vagy leálltak, és nem is vesznek fel új megrendeléseket – írja az Index a Totalcarra hivatkozva.

A MOL is tud a hirtelenjében kitört felvásárlási lázról, ami felborította a magyar piacot, és időszakos hiányt okozott.

„A közép-európai műtrágyagyárak az elszálló földgázárak hatására erősen korlátozzák, több esetben le is állították már a gyártásukat. A visszafogott termelés következtében az elmúlt hetekben AdBlue ellátási problémák tapasztalhatóak a piacon és a helyzet várhatóan tovább fog romlani."

– látható a MOL vészjósló közleménye, amelynek hatására a MOL-kutakon korlátozzák az adalék vásárlását.

Amennyiben nem szeretnél lemaradni a legjobb hazai és külföldi influenszerekkel kapcsolatos hírekről, kövesd a YouTube, TikTok, Instagram és Facebook-oldalunkat!

Ne hagyd ki!