Az augusztus 20-i tűzijáték hagyománya - ifaktor
Az augusztus 20-i tűzijáték hagyománya
2010. Augusztus 20 - Tüzijáték / Fireworks 20 August 2010 | Flickr

Az augusztus 20-i tűzijáték hagyománya

Hazánkban, ha valaki azt mondja, tűzijáték, akkor valamiért sokkal előbb jut az eszünkbe az augusztus 20-i ünnep, mint a szilveszter. Ez nem véletlen, hiszen évről évre egyre komolyabb pirotechnikát láthatunk ezen a napon. De vajon milyen régre nyúlik vissza ez a hagyomány?


A legelső Szent István napi tűzijátékról 1829-ből van feljegyzés. Azonban a szabadságharc utáni évtizedben már nem volt se szándék, se lehetőség az ilyesfajta ünneplésre. Ezután Budapest lakói legközelebb csak 1860-ban láthattak ünnepi tűzijátékot, amihez botrány is társult.

A két világháború között nem volt pénz a nagyszabású ünnepségekre, így ekkor érthető módon ezek el is maradtak. Azonban a húszas évek végén ismét ünnepelni kezdték Szent István napját, az országzászló felvonása és a körmenet mellett ismét szerepet kapott a Gellért-hegyről fellőtt rakétasorozat is.

Később a tűzijáték-show egyre látványosabb lett és megszületett az a szokás is, ami mai napig tart, hogy a műsort zenei aláfestés kíséri.

2010. Augusztus 20 - Tüzijáték / Fireworks 20 August 2010 | Flickr www.flickr.com

Amennyiben nem szeretnél lemaradni a legjobb hazai és külföldi influenszerekkel kapcsolatos hírekről, kövesd a TikTok, Instagram és a Facebook-oldalunkat!


Ne hagyd ki!