Belmondotól legjobb filmjeivel búcsúzz el! - ifaktor
Belmondo arca fekete fehérben

88 éves korában elhunyt mindenki nagy kedvence, a nagybetűs francia filmsztár Jean-Paul Belmondo. Karrierjét művészfilmekkel kezdte, hogy később izgalmas krimikben és szórakoztató komédiákban nyerje el a közönség szeretetét. Összegyűjtöttük 5 kedvenc Belmondo filmünket, amelyeket rá emlékezve érdemes újra megnézni.


1. A profi

A nagybetűs francia akciókrimi, amelynek Ennio Morricone által komponált zenéje minden idők egyik legemlékezetesebb filmes melódiája, amely sokak csengőhangja is. Az 1981-ben készült filmet Georges Lautner rendezte, aki Belmondo legsikeresebb filmjeit hozta tető alá. A történet főszereplője Josselin Beaumont, aki azt a titkos megbízást kapja a francia kormánytól, hogy likvidáljon egy afrikai diktátort. A terv azonban menet közben változik és megbízói nem akarnak nyomot hagyni, így Belmondo karakterének menekülnie kell, de küldetését egy percre sem adja fel.

2. Kellemes húsvéti ünnepeket!

Belmondo ebben a filmben a szárnyait próbálgató mindössze 18 éves Sophie Marceau partnereként komédiázik ismét George Lautner rendezésében. Az 1984-es vígjátékban a francia sztár egy nőcsábász iparmágnást alakít, akinek egy fiatal lánnyal tervezett légyottját megzavarja felesége váratlan hazaérkezése. A kínos pillanat hazugságot szül: mindenkivel elhiteti, hogy a lány nem a szeretője, hanem eltitkolt lánygyermeke.

3. Montreali bankrablás

1985-ös akciókomédiája egy nem mindennapi bankrablás története, amelyben fontos szerepet kap egy bohóc jelmez. Alexandre Arcady francia-kanadai koprodukcióban készült filmjében láthatjuk a Szex és New Yorkból ismert Kim Catrallt, akinek ez volt az egyik első fontos szerepe a mozivásznon. A csavaros történet Európában hatalmas sikert aratott, sőt egy amerikai remake is készült belőle Bill Murray főszereplésével.

4. Zsaru vagy csirkefogó? 

Még egy Georges Lautner film, amelyben Belmondo előbb üt, mint kérdez. Az 1979-ben készült akcióvígjátékban a főhős, Stan Borovitz párizsi speciális ügynök, akit azért küldenek Nizzába, hogy felszámolja a rendőrség és a helyi maffia összefonódását, és lebuktassa a korrupt rendőröket. Borovitz gyorsan hírnevet szerez sajátos módszerével, ami a helyi maffiafőnököt alaposan felbosszantja, főleg, hogy a jóképű zsaru még a barátnőjével is kikezd.

5. Két apának mennyi a fele?

Az 1970-es gengszterfilm, a Borsalino óta várta a közönség, hogy a francia film két legnagyobb ikonja Alain Delon és Jean-Paul Belmondo újra együtt szerepeljen a mozivásznon. A nagy találkozás 1998-ban valósult meg Patrice Leconte akcióvígjátékában. A film harmadik főszereplője Vanessa Paradise, aki a fiatal és gyönyörű Alice-t alakítja a filmben. A lány épp most szabadult a börtönből, és egyetlen célja, hogy megtalálja sohasem ismert apját. A gond az, hogy anyja annak idején két férfivel is ismerkedett egy időben, így a Delon és Belmondo alakította karakterek egyaránt esélyesek lehetnek az apa szerepre.

Amennyiben nem szeretnél lemaradni a legjobb hazai és külföldi influenszerekkel kapcsolatos hírekről, kövesd a TikTok, Instagram és a Facebook-oldalunkat!


Ne hagyd ki!