Testünk így különbözteti meg a sima és a zéró Coca-Colát - ifaktor
Coca Cola jég darabok között

Egy érdekes tanulmány szerint, teljesen másként reagál az emberi szervezet a sima és a cukormentes Coca-Colára.


A zéró cola olyan mesterséges édesítőszereket tartalmaz, mint pl. a szukralóz és az aceszulfám-kálium, melyeknek köszönhetően szinte ugyanaz az íz érhető el, mint a sima, cukorral édesített termékeknél, azonban sokan mégis megjegyzik, hogy 0 kalória ide vagy oda, mégsem hasonlítható össze az „eredetivel”.

Az édesítővel és a cukorral készült üdítők, így hiába majdnem ugyanolyan ízűek, mégis olyan alapvető különbségek vannak közöttük, melyek az emberi szervezetbe való bevitelkor határozottan megkülönböztethetők.

Január elején a Duke Egyetem hallgatói egy olyan kutatást végeztek, ahol megtudták, nem a nyelv, hanem a gyomor-bél traktus, amely felelős a zéro cola és a sima közötti megkülönböztetésért.

A gyomorban és a bélben található neuropod sejtek, olyan jeleket küldenek az agynak, amelyeknek köszönhetően különböző féleképpen ismerik fel az édesítőt és a sima cukrot. Az agy vagus idege, a másodperc két milliomod része alatt képes kitalálni a különbséget a neurotranszmittereinek köszönhetően.

Amennyiben nem szeretnél lemaradni a legjobb hazai és külföldi influenszerekkel kapcsolatos hírekről, kövesd a YouTube, TikTok, Instagram és a Facebook-oldalunkat!


Ne hagyd ki!