GIF-ek millióit köszönhetjük a most elhunyt férfinak - ifaktor
Steve Wilhite egy GIF-es mogyoróvajat tart a kezében

Stephen Wilhite az egyike volt azon koponyáknak, akik megalkották a mai online trend egyik legnagyobb sikerét, a mozgóképeket, avagy a GIF-eket.


Stephen Wilhite az egyike volt azon embereknek, akik megalkották és útnak indították a GIF-eket. Az idősödő férfi koronavírusra utaló jelekkel került kórházba, majd veszített életét.

A GIF-eket teljes leírásukban, Graphics Interchange Format-oknak hívják. Manapság ezek a képek érzéseket, mondanivalókat, üzeneteket és vicceket is tökéletesen képesek kifejezni. Wilhite a mozgóképeket még a CompuServe alkalmazásában találta fel az 1980-as években.

Ezek pedig szinte tükörképei a mára futótűzként terjedő internetes mémeknek.

Amikor a 80-as években ezek a GIF-ek bemutatásra kerültek, még csak magas minőségű, magas felbontású grafikai elemek voltak, ugyanis az internet sebessége akkoriban, nem semennyire nem tette lehetővé, hogy ezek az elemek mozgó formában megjelenjenek bárkinél. A férfi felesége a következőt nyilatkozta a The Verge-nek:

„Ő egyes egyedül találta fel a GIF-eket. Otthon kezdte el és miután tökéletesítette, készített belőle munkákat. Mindent először a saját fejében talált ki, aztán pedig a számítógép segítségével lefejlesztette őket.”

Wilhite a családja szerető körében, békésen távozott a földről. Amit tett az elismerésre méltó. Ezek mellett pedig mindvégig alázatos, kedves és egy jó ember volt.

Amennyiben nem szeretnél lemaradni a legjobb hazai és külföldi influenszerekkel kapcsolatos hírekről, kövesd a YouTube, TikTok, Instagram és a Facebook-oldalunkat!


Ne hagyd ki!