Kiderült, hogy vannak-e lakható helyek a Holdon - ifaktor
Hold
Photo by Luke Stackpoole on Unsplash

Kiderült, hogy vannak-e lakható helyek a Holdon

Óriási felfedezést tettek a Kaliforniai Egyetem kutatói.


A Holdon való bármilyen jellegű életforma, hosszú évtizedek óta foglalkoztatja az űrkutatókat, ahogyan az is, hogy az ember számára élhető lehet-e a bolygó. Erre nemrég a Kaliforniai Egyetemnek (UCLA) köszönhetően választ is kaptunk. Ugyanis a Hold körül keringő Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) űrszonda hőkamerájának adatai meglepő eredményeket mutattak.

A Hold hőmérséklete rendkívül széles skálán mozog, ugyanis ha éri napsütés közel +127 Celsius-fokra is felmelegedhet, ellenkező esetleg -173 Celsius-fokra is lehűlhet. Ezek a hőmérsékleti viszonyok rendkívül kedvezőtlenek egy ember számára, azonban a Hold felszínén vannak olyan üregek és lávabarlangok, ahol +17 Celsius-fokos hőmérséklet uralkodik, ráadásul stabilan.

Ez azt jelenti, hogy az éjszaka és nappal váltakozása során csupán 1 Celsius-fok ingadozás következhet be, így lényegében ezeken a helyeken szobahőmérséklet uralkodik. Továbbá ezek az üregek és lávabarlangok védelmet nyújthatnak az olyan káros elemek ellen is, mint a nap- és kozmikus sugárzás, valamint a mikrometeorit-becsapódások.

Mindezzel kapcsolatban a kutatócsoport egyik tagja, az UCLA bolygótudományi professzora, David Paige egy találó megjegyzést tett:

„Az emberek barlangokban élve fejlődtek ki, és barlangokba térhetünk vissza, ha a Holdon élünk.”

(Player)


Ne hagyd ki!