Innen származik a húsvéti nyúl ötlete - ifaktor
Húsvéti nyúl.
Mint minden hagyománynak, ennek is megvan a története. A húsvéti nyúl a Mikuláshoz hasonlóan a gyermekfolklór része: a gyermekek hisznek a húsvéti nyusziban, amely titokban ajándékot hoz nekik.

A húsvéti nyúl jelképe Németországból ered, nálunk csak a XIX. század folyamán honosodott meg. A legenda szerint Ostarának, a germán istennőnek volt egy színes tojásokat tojó madara, amelyet a gyermekek szórakoztatása kedvéért nyúllá változtatott.

Más verzió szerint pedig dühében változtatta át a madarat. Így talán már érthető, hogy miért is rak fészket a nyuszi és tölti meg azt tojásokkal. Ostara nevéből származik egyébként a húsvét angol, ill. német neve (Easter/Ostern).

Néhány forrás szerint egy félreértés kapcsán került a nyúl a húsvét jelképei közé. Egyes német területeken gyöngytyúkot ajándékoztak egymásnak az emberek, annak tojásaival együtt. A gyöngytyúk német neve Haselhuhn, rövidebben Hasel. A nyúl németül pedig Hase.

Amennyiben nem szeretnél lemaradni a legjobb hazai és külföldi influenszerekkel kapcsolatos hírekről, kövesd a YouTube, TikTok, Instagram és Facebook-oldalunkat!

Ne hagyd ki!