Járai Máté nyílt levélben vitázik Lengyel Tamással - ifaktor
Járai Máté és Lengyel Tamás

Járai Máté és Lengyel Tamás között egy nagyobb konfliktusra került sor. Bár Eszenyi Enikő ügye úgy tűnt, hogy egy időre lezárult, Máté legújabb bejegyzése felborzolta a kedélyeket.


Járai Máté egy nagyobb vitát indított el legutóbbi Instagram-bejegyzésével, amelynek még közel sincsen vége. A színész újra együtt dolgozott Eszenyi Enikővel és meg is osztotta tapasztalatait a közös munkával kapcsolatban. Máté meglepően pozitívan nyilatkozott, amely sok más kollegájának nem tetszett.

,,Szabad- e szeretni Eszenyi Enikőt? Szabad-e fontosnak tartani a Vele közös munkát? Szabad-e azt éreznem, hogy szerencsés vagyok, hogy megadta az élet, hogy dolgozhattam Vele? Szabad-e mondani, hogy sokat tanultam Tőle? Szabad-e szeretnem a társulatomat az együtt átélt hosszú próbafolyamatért, amikor mindannyian ugyanazt éreztük, mikor Eszenyi azt mondta 3/4 10kor, hogy a 3.részt még egyszer elölről, szabad-e úgy gondolnom, hogy emiatt a produkció miatt érkeztem meg és fogadott be egy fantasztikus társulat. Stockholm szindróma, így hívják, amit most érzek. Remegve vártam, hogy végre bemutassuk, most pedig hiányozni fog, hogy hétfőn este már nem lesz összpróba! Lesz viszont más: cirkuszi mutatvány, ahol egyetlen rossz mozdulat és lezuhansz a mélybe, de már tudom, lent áll egy társulat, akik elkapnak, ha elvétem az ugrást! Köszönöm! Ez MOST és ITT van, nem AKKOR és OTT.”

-írta Instagram-bejegyzésében Máté.

Lengyel Tamás volt az, aki nem hagyta szó nélkül az esetet. Facebook-bejegyzésében egy teljes rendőrségi vizsgálati jelentést osztott meg az Eszenyi-üggyel kapcsolatban. Így Máté a Facebook-oldalán egy nyílt levél formájában állt ki a véleménye mellett.

,,Kedves Lengyel Tamás !
Már amikor megtudtad, hogy elfogadtam a Kecskeméti Katona József Színház felkérését egy olyan darabra, amelyet Eszenyi Enikő rendez, már akkor azzal vádoltál, hogy szemen köpöm Eszenyi 71 áldozatát, csak mert hajlandó vagyok dolgozni vele. A posztomban a kérdés felvetése: "Szabad-e..." pontosan ennek az attitűdnek szól, hiszen már akkor elítéltél, amikor a munkát elvállaltam. Ezek után tudtam, hogyha leírom a saját tapasztalataimat és érzéseimet a közös munkáról és azok nem negatívak, akkor lesznek, akik azt feltételezik majd, amit Te most. Akik olyan szavakat adnak a számba, amelyeket sosem mondtam és olyan gondolatokat feltételeznek rólam, amelyeket sosem gondoltam. Senki mellett nem teszem le a voksomat, nem kérdőjelezem meg az áldozatok állításait, traumáit és nem akarok sugallni semmit. Elfogadhatatlannak tartom, ami történt, azt pedig különösen, hogy azok, akik tudtak erről és tehettek volna ellene 10 éven át nem tettek semmit. De azt is elfogadhatatlannak tartom, hogy azért ne mondhassam el a saját tapasztalataimat és megélésémet, mert az éppen nem egyezik a többség véleményével és egyesek szerint nem szalonképes, sőt olyan elképesztő vádakkal illetsz, amelyek csupán a Te feltételezéseidből és előítéleteidből fakadnak. Nem lehet célod azt sugallni szakmán belül, hogy aki ezentúl Eszenyi Enikővel dolgozik az áruló és semmibe veszi a 71 áldozat traumáját, mert így ez az ügy csak még tovább növeli a megosztottságot. Higgyünk benne, hogy bármekkora ellenszélben is elmondhatjuk a véleményünket és bízzunk benne, hogy akkor nem lesz több áldozat.”

-írta Facebook-oldalán Máté.

Lengyel Tamás azonnal reagált a levélre és elmondta, hogy szerinte nem helyes az, hogy Máté kiáll a rendezőnő mellett.

,,Ha nem kérdőjelezed meg senki traumáját, akkor elhiszed, hogy a dolgok megtörténtek?
Ha elhiszed, hogy megtörténtek, akkor miért nem érzed úgy, hogy a panaszosok mellett ki kell állni? Ha a panaszosok mellett ki kell állni, hogy lehet az elkövető mellett is?
Ha elfogadhatatlannak tartod, ami történt, akkor miért fogadsz el mégis és támogatsz a munkáddal egy olyan helyzetet, ahol az elkövető újra emberek felett diszponálhat és fennáll a veszélye, hogy minden megismétlődjön?
A kérdéseim nem Enikő szakmai minőségét érintik. A szolidaritást egymással. Az empátiát.
Ha lenne következménye a tetteknek, könnyebb dolgunk lenne. Következmény az is, ha főváros vizsgálóbizottsága kimondja, hogy nem történt hatlommal való visszaélés.”

-reagált Tamás a Facebookon.

A legtöbb kommentelő úgy gondolja, hogy Máté többnyire kényszerből dolgozik együtt Eszenyi Enikővel, mivel szüksége van a munkára. Míg Tamás a szakmai sikerei miatt megengedheti magának, hogy válogasson a szerepek között.

Amennyiben nem szeretnél lemaradni a legjobb hazai és külföldi influenszerekkel kapcsolatos hírekről, kövesd a YouTube, TikTok, Instagram és Facebook-oldalunkat.


Ne hagyd ki!