Ezért kell vízkeresztkor eltenni a karácsonyfát - ifaktor
Betlehem díszlet

Bár a legtöbb magyar ember ünnepli a karácsonyt, de a hozzá tartozó többi keresztény szokást pedig kihagyja az ünnepi időszakból. Ilyen például az a hagyomány, hogy mikor is dobjuk ki pontosan a karácsonyfát.


Ahány ház annyi szokás, tartja a mondás. Ez karácsonykor is így van, hiszen van, aki műfenyő párti, van, aki pedig lelkiismeretesen megszerzi minden évben a legújabb élőfenyőket. Sokan már szenteste előtt feldíszítik a fát, vannak, akik szigorúan megvárják a huszonnegyedikét.

Azonban a hagyomány szerint vízkereszt napján kell megszabadulnunk a gondosan feldíszitett karácsonyfánktól. Nálunk ez az alkalom január 6-ár esik. Ezen a napon ünnepeljük a napkeleti bölcsek érkezését a kis Jézushoz.

A babona szerint, ha előbb szedjük le a fát, az rossz ómen, ha tovább marad a fa érintetlen, akkor már egész évben úgy kell hagyni. Sok mese van a babona miértjével kapcsolat, de a legnépszerűbb az, amely szerint, ha hamarabb leveszik a díszítést, a bölcsek nem találják meg az útjukat a kis Jézushoz, ugyanis a fa tetején lévő csillag jelképezi a betlehemi csillagot.

Amennyiben nem szeretnél lemaradni a legjobb hazai és külföldi influenszerekkel kapcsolatos hírekről, kövesd a YouTube, TikTok, Instagram és Facebook-oldalunkat.


Related Articles From Your Site
Related Articles Around the Web

Ne hagyd ki!