Így ünneplik a karácsonyt a világ többi országában - ifaktor
muffin

A karácsony a szeretet ünnepe, amikor összegyűlik a család és nagyokat esznek és isznak. Na de minden országban így van ez?


A barkultura.blog.hu összeszedte azokat az országokat, ahol különböző szokásoknak örvend a karácsony ünnepe. Ezekről olvashattok most bővebben a következő sorokban.

Svédország

A svédek legfontosabb decemberi ünnepe a 13-i Luca-nap. A régi Julian naptár szerint ez volt a legrövidebb nap az évben, így ezt az északi országokban megszokott hagyományok szerint nagy ünnepséggel köszöntik (csakúgy, mint nyáron pl. a Szt. Iván éjt.) Luca jótetteit tovább folytatva gyerekekhez és öregekhez látogatnak el ezen a napon, és mézes süteményt (pepparkakor – pl. itthon az Ikeában is kapható) visznek ajándékba. Karácsony napját is ünneplik, amikoris általában egy ebédbüfét rendeznek be, isteni hideg halakkal. Italuk a glögg, vagyis édes forralt, fűszeres bor.

Görögország

Görögországban is hosszabb ideig, január 6-ig tart a karácsonyi szezon. A gyerekek új év napján kapnak ajándékot. Karácsonykor gránátalmát akasztanak az ajtajuk fölé, amely az új évre megszárad, ekkor megtörik. Díszítenek karácsonyfát, de nagyon régi hagyományok szerint a halászhajókat is fénybe öltöztetik karácsony idején. Január 6-án a bátrak a jéghideg vízben mártóznak meg, és igyekeznek a hagyományok szerint vízbe vetett keresztet megtalálni. Kóstoljátok meg karácsonykor az egyik legismertebb görög italt, a Metaxát, amely étkezés után selymesen melengeti a gyomrunkat, aszúborból, borpárlatból készül különleges keleti fűszerekkel.

Hollandia és Belgium

Gondoltátok volna, hogy a Benelux államokban a Mikulás a gyerekek legnagyobb ünnepe? Ugyan 6-án van a napja, mégis 5-én este érkezik meg az ajándékokkal, mint ahogy helyenként nálunk is szokás. Krampusz-szerű segítőit Fekete Pétereknek hívják. Így a karácsony már kevésbé szól az ajándékokról, és sok családban nem állítanak fát sem. Azonban szeretnek ünnepelni együtt a családdal és barátokkal. Az adventi vásárokban ugyanúgy, mint itt, forralt bort isznak, vagy pedig genevert, ami a ginhez hasonlítható, borókabogyóval ízesített eredetvédett (!! azaz fontos, hogy mely földrajzi területen készítik) gabonapárlat.

USA

A népek olvasztótégelyére jellemzően rengeteg eredetű ünnepi szokást tartanak. Ami azért szerintem csak egy amerikai fejéből pattanhatott ki, az pl. az, hogy fonalra felfűzött pattogatott kukoricával díszítik a karácsonyfát (persze nyilvánvaló, hogy a pattogatott kukorica csakúgy, mint a ketchup, nem amerikai találmányok). Az egg nog azonban már az 1700-as évek óta készített ital, amely tej és tojástartalma miatt igencsak fényűzésnek számított akkoriban, így a gazdagok és az ünnepek italává vált. A készítéshez használt alkohol típusa is változott, sherry, rum vagy bourbon whisky akár. Az egg nog-ot tulajdonképpen tojáslikőrként ismerjük, de sok helyen szívesen főzik, hasonlóan, mint pl. mi idehaza a madártejet.

Brazília

A brazil karácsonyi szokások portugál eredetűek az ország gyarmati múltja miatt. A legnépszerűbb eleme a betlehemi jelenet (Presépio) felállítása templomokban és az otthonaikban. Karácsony napján éjféli misére mennek, amelyet általában egy tűzijáték is követ. Mivel nyár van arrafelé, a tengerparton is szívesen időznek karácsonykor. De azt gondoltátok volna, hogy az angolszász és német területeken karácsonykor igen kedvelt tojáslikőr brazil eredetű? Avokádóból készítették, azonban Verpoorten, aki Antwerpenbe hozta a 19.sz. végén, a megfelelő hozzávalók hiányában tojássárgájával helyettesítette a trópusi zöldséget. Ezt az USÁ-ból származó egg nog történetét hallva elég nehéz elhinni...

Japán

A karácsony az USÁ-ból átvett, egyáltalán nem vallási ünneppé vált az elmúlt évtizedekben. Nagyjából a Valentin-naphoz hasonlít, amikoris a szerelmesek megajándékozzák egymást és egy romantikus vacsorát is elfogyasztanak. Azt tudtátok, hogy az epertorta emoji az tulajdonképpen a japán karácsonyi torta? Ami pedig még ennél is elképesztőbb, az az, hogy sokan a KFC-ből rendelik meg a „hagyományos amerikai karácsonyi” rántott csirkét. Akkor ezek szerint a karácsonyi italuk a Starbucks téli kollekciója...

Amennyiben nem szeretnél lemaradni a legjobb hazai és külföldi influenszerekkel kapcsolatos hírekről, kövesd a YouTube, TikTok, Instagram és a Facebook-oldalunkat!