Karikó Katalin gigantikus elismerésben részesült - ifaktor
karikó katalin

A világhírű kutató, Karikó Katalin példaértékű és rendkívül hasznos munkája miatt kapta ezt az elképzelhetetlen kitüntetést.


A csillagaszat.hu közölte, hogy egy magyarok által felfedezett bolygót neveztek el a világhírű kutató biológusról, az Amerikában élő Karikó Katalinról. A doktornőnek

2002-ben a két csillagász által felfedezett bolygó, mostanra Karikó Katalin nevét viseli.

(166028) Karikókatalin = 2002 AR204. Karikó Katalin, az Amerikai Egyesült Államokban élő, Széchenyi-díjas magyar kutatóbiológus, biokémikus, a szintetikus mRNS alapú vakcinák technológiájának szabadalmaztatója. Tudományos eredményei lehetővé tették a 2020 tavaszán kitört Covid19 járvánnyal szembeni gyors fellépést. Drew Weissmannal együtt 2005-ben kidolgozta a módosított nukleozidokat tartalmazó mRNS terápiás alkalmazások szabadalmát, amely lehetővé tette azt, hogy az mRNS terápia alkalmazható legyen túlzott immunreakciók kiváltása nélkül. Társfeltalálója nyolc, az mRNS-sel kapcsolatos szabadalomnak. A róla elnevezett, nagyjából 1,5 km átmérőjű kisbolygó a főöv belső részén keringve 3,7 év alatt kerüli meg a Napot. (2002. január 11., Sárneczky Krisztián és Heiner Zsuzsanna)

Karikó Katalin, az Amerikai Egyesült Államokban élő, világhírű magyar kutatóbiológus, biokémikus, a Pfizer/BioNTech mRNS vakcinájának kifejlesztője a szintetikus mRNS alapú vakcinák technológiájának szabadalmaztatója.

Tudományos eredményei lehetővé tették a 2020 tavaszán kitört Covid19 járvánnyal szembeni gyors fellépést.

Drew Weissmannal együtt 2005-ben kidolgozta a módosított nukleozidokat tartalmazó mRNS terápiás alkalmazások szabadalmát, amely lehetővé tette azt, hogy az mRNS terápia alkalmazható legyen túlzott immunreakciók kiváltása nélkül.

Társfeltalálója nyolc, az mRNS-sel kapcsolatos szabadalomnak.

A róla elnevezett kisbolygó, nagyjából 3,7 év alatt kerüli meg a napot.

Amennyiben nem szeretnél lemaradni a legjobb hazai és külföldi influenszerekkel kapcsolatos hírekről, kövesd a YouTube, TikTok, Instagram és a Facebook-oldalunkat!


Ne hagyd ki!