Az újév fő támogatója, a lencse valódi hagyománya - ifaktor
egy tál lencse

Az újév legelső napja több szempontból is meghatározó. Ha az ételről van szó, akkor pedig elképzelhetetlen lencse nélkül. De miért?


Ha te sem hiszel a babonákban, akkor miért eszel lencsét az újév első napján? Január 1 az a nap, ahol a bécsi virslitől, a lencsefőzeléken át, a finom malacsültig minden megtalálható. Ez pedig eredetileg egy nép hiedelemből származik, amik az évek során szokássá avanzsálódtak.

A hiedelem szerint a lencsét azért kell enni az újév első napján, mert alakja hasonlít a fémpénzre, így ha sok lencsét eszel, sok pénzed lesz a következő évben. Ezen felül pedig a szemes ételek a gazdagságot jelképezik. A lencse egyébként olasz hagyomány, ott azonban nem a mennyiségre mennek, hanem a szemek méretére. Különböző hagyományok, mégis egy a cél, hogy az adott ember aki a lencsét fogyasztja, gazdag legyen.

Ehhez pedig szintén a szokások szerint, malacsültet kell enni, hiszen az állat ’túrásának’ köszönhetően, kitúrja a földből a szerencsénket. Ezt sem csak Magyarországon, de Spanyolországban, Portugáliában és még a szomszédos Ausztriában is hiedelemnek tartják.

Desszertnek pedig mindenképp rétest és gyümölcsöt érdemes enni, hiszen aki azt várja aki hisz a babonákban és azt várja az újévtől, hogy gyümölcsöző legyen számára, bátran egyen sok-sok gyümölcsöt!

Amennyiben nem szeretnél lemaradni a legjobb hazai és külföldi influenszerekkel kapcsolatos hírekről, kövesd a YouTube, TikTok, Instagram és a Facebook-oldalunkat!


Related Articles Around the Web

Ne hagyd ki!