Kiderült, hogy feltámaszthatók-e a mamutok - ifaktor
Mamut

A tudósok meglepő felfedezése pontot tett a találgatások végére.


Az ismert klasszikusban, a Jurassic Parkban látott kísérlet, miszerint kihalt állatokat klónoznak talán nem is áll, annyira távol a valóságtól, mint gondolnánk. A világon néhány kutatócsoport foglalkozik a gyapjas mamut „feltámasztásának” lehetőségével.

A Stockholmi Egyetem számolt be arról az iScience folyóiratban publikált nemzetközi kutatásról, amelynek vezetői svéd szakemberek voltak. A kutatók az említett mamut fajta genetikai állományának vizsgálatával foglalkozott, azonban nem kaptak jó eredményeket. Ugyanis kiderítették, hogy az idők során a leletek, olyan mértékű génvesztésen estek át, hogy szinte lehetetlen lenne a valaha élt állat teljes mértékű képmását létrehozni.

Felmerül a kérdés, klasszikus filmismeretünk alapján, hogy miért nem pótolják ki egy hasonló állat, mint az elefánt génjeivel a hiányos állományt. Love Dalén paleogenetikus, a kutatás egyik vezetője elmondta, egy ilyen folyamat sokkal bonyolultabb és nehezebb lenne az egyszerű génszerkesztésnél. Ugyanis a géneket működésképtelenné teheti ha hiányoznak belőle bizonyos elemek, ahogy az is ha más állat génjeivel pótoljak a hiányzó részeket.

Az érintett gének olyan funkciókat irányítottak, amelyeknek fontos szerepük volt a hideg éghajlathoz való alkalmazkodásban. A tervek szerint pedig a kihalt állatok az eredeti élőhelyükhöz legjobban hasonló környezetbe szeretnék visszatelepíteni.

Továbbá a folyamat során hozzáadott gének módosíthatják a sértetlenül fellelt géneket is, így fontos tulajdonságai az állatnak akár ki sem fejlődhetnek, amelyek a túléléshez feltétlenül szükségesek. Ha ezeket a tényezőket a tudósok nem vennék figyelembe, akkor is csak két eredményt tudnának felmutatni. Az egyik egy életképtelen állat lenne, míg a másik egy új, ember által kitenyészett faj, ami árnyéka sem lenne a korábban a Föld felszínét járó gyapjas mamutnak.


(National Geographic)


Ne hagyd ki!