Notre Dame-i tűzeset - ifaktor
Ég a Notre Dame tetőszerkezete.
A természet minden esetben kiszámíthatatlan. Egyszer ad, máskor elvesz. Ezúttal utóbbiakat vizsgáltuk meg, amikor összegyűjtöttük a mögöttünk hagyott pár év legnagyobb természeti katasztrófáit.


Notre Dame-i tűzeset

Elsőre rögtön egy némileg kivételt képző "balesettel" kezdünk, hiszen a Notre Dame esetében a mai napig nem bizonyított, hogy mitől keletkezett a tűz. 2019. április 15-én kapott lángra Párizs egyik legjelentősebb épületének, a Notre-Dame-székesegyháznak fából készült tetőszerkezete. A tető nagyon gyorsan, szinte néhány perc alatt teljesen leégett, kárt okozva a történelmi épület belső tereiben is. A katedrális huszártornya szintén leomlott. A mai napig nem derült ki, hogy pontosan mitől kapott lángra a tető. Ezután Emannuel Macron miniszterelnök országos vészhelyzetként értékelte a tűzesetet, és ígéretet tett rá, hogy újjáépítik a leégett katedrálist, amelyhez később a világ minden pontjáról érkeztek adományok.

Dorian-hurrikán

A Dorian-hurrikán a szélsebességét tekintve a legintenzívebb atlanti-óceáni trópusi ciklon volt a 2005-ös Wilma óta. 2019 augusztusában és szeptemberében pusztított a Kis-Antillák, a Nagy-Antillák, a Bahama-szigetek, valamint az USA, és Kanada környékén. A Dorian 295 km/h-s szélsebességével hatalmas pusztítást végzett. Csak becslések vannak, de kb. 20-30 ezer ingatlant rongált meg és legalább 50 halottat hagyott maga után.

Amazonasi esőerdő tűzvésze

2019 augusztusában a világ figyelme az Amazonas lángoló esőerdőire irányult. Brazíliában minden évben törnek ki erdőtüzek, de ezek száma drasztikusan emelkedett. Bolsonaro brazil elnök bátorította a farmereket és nagyvállalatokat az esőerdő pusztítására, amely 3 millió állatfajnak és egymillió őslakosnak ad otthont. Végül a nemzetközi segítséget is visszautasította az oltásra és a brazil hadsereg fékezte meg a tüzet. Mi lett a következmény? Mára több szén-dioxidot bocsát ki az Amazonas vidéke, mint amennyit elnyel...

Amennyiben nem szeretnél lemaradni a legjobb hazai és külföldi influenszerekkel kapcsolatos hírekről, kövesd a YouTube, TikTok, Instagram és Facebook-oldalunkat!

Ne hagyd ki!