Zacher Gábor véleménye a siklósi teaszeánszról - ifaktor
Zacher Gábor

A toxikológus elmondta, hogy egy ilyen szeánszon elengedhetetlen egy tapasztalt vezető, aki nem fogyaszt a főzetből.


Korábban már mi is beszámoltunk az esetről, miszerint egy siklósi teaszeánsz után borzalmas állapotban találták meg az egykori Való Világ szereplőt, VV Anettet. A történtekről azóta újabb részletek derültek ki, amelyek szerint egy bizonyos ayahuasca nevű teafőzetet fogyasztottak a résztvevők.

Zacher Gábor is kifejtette a véleményét az ügyről. A toxikológus a Reggeli műsorában mesélt arról, hogy valójában mennyire veszélyes szer az ayahuasca, továbbá, hogy természetben körülbelül 300 olyan növényfajta van, ami valamilyen pszichoaktív hatóanyagot tartalmaz. Ezeket a különböző népcsoportok, köztük a dél-amerikai indiánok is vallási szertartásaikhoz használták fel. Egy ilyen szeánszon vehetett részt az öntudatlan állapotban, törött csontokkal megtalált VV Anett is.

Az említett szeánszon állítólag használt anya a ayahuasca különböző gyógynövények főzete, amelynek fő összetevője a dimetil-triptamin. Ennek a szernek önmagába a hallucinogén hatása 10-15 perces tripet okoz, azonban más különböző anyagokkal vegyítve ez a hatás kiterjeszthető 14-16 órára is. Már pedig ezeken a szeánszokon kerülnek más növényfajták is ezekbe a főzetekbe.

A toxikológus szerint a tripet nem lehet előre meghatározni, így ez okozza a legnagyobb rizikófaktort. A szer kiszámíthatatlansága végett súlyosabb hallucinációkat is okozhat. Ezért egy ilyen szeánsz során elengedhetetlen egy tapasztalt vezető, aki nem fogyaszt a szerből.

Zacher Gábor szerint VV Anett valószínűleg pont ebbe a hibába esett bele és a hallucinációi végett kezdett el menekülni, miközben pedig eleshetett és eltörte a lábát.

A toxikológus szerint részben a vezetőé a felelősség, ugyanakkor aki részt vesz egy ilyen szeánszon pontosan tudja, hogy milyen következményekkel járhat. Lapunk tudomása szerint a szeánsz szervezőjét őrizetben tartják, a hatóság azonban nem erősítette meg az információt. Mint azt a legelső alkalommal közölték: „a nyomozás érdekeire való tekintettel bővebb tájékoztatást nem adnak.”

,,Tartanak ilyen szeánszokat, szellemidézéstől kezdve mindenféle hülyeségre képes tulajdonképpen az ember. (…) Aki oda megy, az azért pontosan tudja, hogy miről szól ez a dolog. Ez most nem arról szól, hogy akkor elmegyünk egy sörtúrára, és tudom, ha megiszok tizenöt sört, akkor pocsolya részeg leszek."

-állította Zacher Gábor.

Tudta-e?

Bár a dimetil-tiptamin tiltott szer Magyarországon, az 1930-as években a Parkinson-kór kezelésére is használták. Sőt, a toxikológus azt mondta, egyes pszichiáterek szerint a pszichés betegségek legyőzésében is fontos szerepet játszhat.


Ne hagyd ki!