Ezek a legfurcsább húsvéti szokások a világon - ifaktor
Ezek a legfurcsább húsvéti szokások a világon
assorted-color eggs on white ceramic tray

Ezek a legfurcsább húsvéti szokások a világon

Az itthoni húsvéti szokások és hagyományok nagyjából mindenki jól ismeri, azonban a világ különböző területein valószínűleg a mi locsolkodási szokásainkat néznék furcsa szemmel. Mi pedig másokra tekintünk így, ezúttal a világ legfurcsább húsvéti szokásai közt szemezgettünk.


Franciaországban, Belgiumban és Hollandiában például semmilyen húsvéti nyúlról nem beszélhetünk, aki esetleg hozza a csokitojást, ott ezt a műveletet a harang teszi meg. Ezt a számunkra furának tűnő dolgot azzal lehet magyarázni, hogy az ünnep előtt pár nappal elnémul az összes harang a templomokban, így emlékeznek Jézus halálára. Vasárnap viszont mindannyian visszatérnek, és hazafelé úton pedig ajándékokat hoznak a gyerekeknek.

A dánok több ilyen érdekes húsvéti szokást is produkálnak, náluk ez az ünnep nagyjából az amerikai Halloween-nak felel meg, a gyerekek ilyenkor boszorkányoknak és varázslóknak öltöznek és házról házra járnak az édességért. A csokiért cserébe pedig a gyerekek feldíszített nyírfaágakat adnak a felnőtteknek. Szintén a dánok egyik szokása a ház fölött átdobott tojás. Ennek a lényege, hogy egy nyers tojást úgy kell átdobni a ház felett, hogy ne törjön össze és a fűbe essen. Ezenkívül a tojásfaállítás is Dániához köthető, ilyenkor kifestett színes tojásokat és szalagokat akasztanak a fákra és ezeket már hetekkel húsvét előtt megcsinálják.

Ha pedig még egy kicsit északabbra utazunk és esetleg Norvégiába járunk, akkor egy egész tavaszi szünetet is kaphatunk. Húsvétkor Norvégiában teljesen megáll az élet 5 napra és a krimik veszik át a főszerepet. Ilyenkor a tévében is csak bűnügyi filmek mennek, de még a tejes dobozokon és a müzliken is titokzatos rejtélyek olvashatók.

Az egyik legfurcsább szokáshoz már messzebb kell utaznunk, volt már szó arról, hogy tojást akasztanak a fára, az óceániai Pápua Új-Guinea-ban viszont teljesen máshogy intézik a fák díszítését. Ott se a csoki, se a tojás nem divat, inkább a cigarettát és dohányt választják húsvétkor és a templomokat előtti fákat is ezzel díszítik fel az ünnep idejére.


Ne hagyd ki!