Honnan származnak a csillagjegyek? Ez a horoszkópod története - ifaktor
Honnan származnak a csillagjegyek? Íme a horoszkópod valódi története

Bár egyes horoszkópoldalak a csillagok "mozgása" alapján ígérnek jóslatokat, fontos megjegyezni, hogy a Föld mozog, nem a csillagok. Azért tűnik úgy, hogy a csillagok mozognak, mind az éjszaka folyamán, mind az év folyamán, mert a Föld forog a tengelye körül és kering a Nap körül. De mielőtt a legtöbb ember számára ez evidens lett volna, sok időt töltöttek azzal őseink, hogy kitalálják, vajon mi történik odafent az égen.

A földművesek már az ókori Egyiptomban is naptárként használták az eget. A Szíriusz, a Kutyacsillag július közepe táján történő felkelését például a Nílus közelgő éves áradásának jeleként tekintették. Az utazók iránytűként használták az eget, a csillagokat követve tudták, merre kell menniük.

De ki nézett fel először az égre, hogy megértse, mi történik a földön, és miért viselkednek embertársai egy bizonyos módon? Hogy pontosan ki és mikor találta ki ezt, az nem világos, de a történészek és a csillagászok tudnak egy keveset arról, hogyan vált ez a gondolkodásmód napjainkban is népszerűvé.

Honnan származnak a csillagjegyek?

A csillagok univerzuma csupán egy a sok természeti dolog közül, amihez az emberek az évek során válaszokért fordultak. Nem igazán lehet tudni, hogy ki találta ki először, hogy a természetben lévő dolgokat érdemes vizsgálni, és jósolni az emberekre gyakorolt hatásukat. Az asztrológia valamilyen formája felbukkan az ősi kultúrák különböző hiedelem rendszereiben.

Az ókori Kínában a nemesek a napfogyatkozásokat vagy a napfoltokat a császáruk számára jó vagy rossz idők előjeleként tekintették, bár úgy gondolják, hogy ezek a jelek kevésbé voltak alkalmazhatóak más személyek életére.

A sumérok és a babilóniaiak az i. e. második évezred közepe táján úgy tűnik, számos jóslási gyakorlatot alkalmaztak - például a májon és az állatok belén lévő foltokat vizsgálták. Az az elképzelésük, hogy a bolygók és a csillagok megfigyelésével nyomon követhették, hol tartózkodnak az istenek az égbolton, az Ammisaduqa király Vénusztáblájára vezethető vissza. Ez a Kr. e. első évezredre datált, a Vénusz mozgását nyomon követő tábla az egyik legkorábbi darabja annak, amit babiloni bolygójóslásnak neveznek. Az ókori egyiptomiak hozzájárultak ahhoz az elképzeléshez, hogy a csillagok mintázatai csillagképeket alkotnak, amelyeken keresztül a Nap az év meghatározott időszakaiban látszólag ,,mozog".

Úgy gondolják, hogy ezek az elképzelések akkor jöttek létre, amikor Nagy Sándor Kr. e. 330 körül meghódította Egyiptomot.

Rengeteg minden történhetett, ami a görögöket rávette a bolygók segítségével történő jóslás ötletére, és mivel mélyen benne voltak a matematikában, sok szabályt kidolgoztak arra vonatkozóan, hogyan is működhet ez. A görögöknek nem volt újdonság ez a gondolat.

A NASA így írta le, hogyan vezetett ez a logika a ma ismert állatövi jegyek kialakulásához:

Képzeljünk el egy egyenes vonalat a Földtől a Napon keresztül a Naprendszeren túli világűrbe, ahol a csillagok vannak. Ezután képzeljük el a Földet a Nap körüli pályáját követve. Ez a képzeletbeli vonal forogna, és egy teljes Nap körüli út - vagy egy év - alatt különböző csillagok felé mutatna. Az összes csillagot, amely közel van a képzeletbeli lapos koronghoz, amelyet ez a képzeletbeli vonal söpör ki, állatövnek nevezzük. Az állatöv csillagképei egyszerűen azok a csillagképek, amelyekre ez a képzeletbeli egyenes az egész éves útja során mutat.

Mi a 12 állatövi jegy?

Ebben az ókori görög időszakban alakult ki az állatöv 12 csillagjegye, amelyet ma valószínűleg sokan ismernek: Kos, Bika, Ikrek, Rák, Oroszlán, Szűz, Mérleg, Skorpió, Nyilas, Bak, Vízöntő és Halak kerültek terítékre. Ezeket a nyugati, vagyis trópusi állatövi jegyeket a különböző csillagképekről nevezték el, és az égbolton való elhelyezkedésük és a Nap közötti nyilvánvaló kapcsolat alapján párosították a dátumokkal.

A babilóniaiak már i. e. 1500-ra 12 egyenlő jegyre osztották az állatövi rendszert - a ma ismert csillagképekhez hasonló csillagképnevekkel büszkélkedve, mint például a Nagy Ikrek, az Oroszlán, a Mérleg -, és ezek később beépültek a görög jóslásba. A csillagász Ptolemaiosz, a nyugati asztrológia történetének egyik központi könyvévé vált Tetrabiblos szerzője segített népszerűsíteni ezt a 12 csillagjegyet.

Ezt az egész elképzelést, miszerint az állatöv mentén 12, 30°-os szélességű jegy van, és hogy a Nap az év során rendszeresen áthalad ezeken a jegyeken, Ptolemaiosz "foglalta törvénybe". Még a "zodiákus" szó is a görög "állatok köre" kifejezésből származik, és a sorrend, amelyben a jegyeket általában felsorolják, szintén ebből az időszakból származik.

Még a görögök idejében a tavasz első napja akkor kezdődött, amikor a Nap megjelent a Kos csillagképben, és onnantól kezdve mindent az év körforgása körül jelöltek meg.

A Föld azonban azóta elmozdult a tengelye körül - ez a folyamat precesszió néven ismert -, így a jelek jelölésére használt dátumok nem igazán felelnek meg a háttérben lévő csillagképeknek, amelyek a jelek nevét adják. Valójában az időrend egy jellel nyugatabbra tolódott. Ez azt jelenti, hogy az állatövi jegyek dátumai, amelyek az év matematikai felosztásán alapulnak, ma lényegében a Nap jelenlétének felelnek meg az előttük álló jegyek csillagképeiben.

Korábban az asztrológusok azt nézték, hogy a Nap hol helyezkedik el a háttérben lévő csillagképekhez képest, és ez általában szinte pontosan megegyezett a Ptolemaiosz által meghatározott állatövi jegyekkel. Most az asztrológusok a számításaikat és az előrejelzéseiket az alapján végzik, hogy a bolygók és a Nap hol vannak a 12 jegyhez képest - amelyek fixek -, és nem az alapján, hogy hol vannak a csillagképekhez képest. Az asztrológusok azt mondják, hogy ha a Nap a Nyilas jegyében van a születésed napján, akkor Nyilas vagy.

Mi a különbség az asztrológia és a csillagászat között?

Évszázadokon át az asztrológiát (az égitestek mozgása alapján történő jegykeresést) alapvetően ugyanannak tekintették, mint a csillagászatot (az említett objektumok tudományos tanulmányozását). Például a 17. század forradalmár csillagászát, Johannes Keplert, aki a bolygók mozgását tanulmányozta, akkoriban asztrológusnak tekintették. Ez a felvilágosodás kezdete körül, a 17. század végén megváltozott.

Miután Sir Isaac Newton gyakorlatilag számológéppé változtatta az eget, matematizálta a bolygók mozgását, és rájött, hogy a gravitáció mindent irányít, ez egy teljesen új tudományos megközelítést indított el az égbolt, a bolygók és a Föld mozgásának vizsgálatára.

Ez volt az a pont, amikor a csillagászat tudományként vált ismertté, az asztrológiát pedig nem ismerték el tudományként. Népszerűsége azonban – hogy a csillagokból keressük a válaszokat – nem csökkent - sőt, az utóbbi években úgy tűnik, hogy még tovább nőtt.

Még ha az asztrológia válaszai nem is tudományos vizsgálatokon alapulnak, az ok, amiért az emberek továbbra is az ég felé fordulnak, valami nagyon is valóságos dologra vezethető vissza - egy olyan pszichológiai jelenségre, melyben az olyan értelmezések keresése áll a középpontban, amelyek megfelelnek annak, amit már igaznak remélünk.

Az emberek felnagyítják a pozitívumokat, és elfelejtik a negatívumokat - egyszerűen így vagyunk kódolva.

Amennyiben nem szeretnél lemaradni a legjobb hazai és külföldi influenszerekkel kapcsolatos hírekről, kövesd a YouTube, TikTok, Instagram és a Facebook-oldalunkat!


Ne hagyd ki!