Így fogod tudni tölteni az elektromos autódat 10 éven belül - ifaktor

Megóvjuk a földet és útközben tölthetjük a villanymotoros autóinkat.


Mi lenne, ha lenne egy megoldás arra, hogy út közben is tölthesd elektromos autód akkumulátorát? Magas frekvenciával ellátott töltő mezők az útba építve segítenének?

Na most ez az egyik olyan észveszejtő újítás, amin a Cornell Egyetem egyik kutatója dolgozik.

Hozok egy példát. Vezetsz az autópályán, de kifogysz a töltésből és sehol a közelben nincs töltőállomás. Mihez kezdesz? A Cornell Egyetem egyik kutatója, professzor Khurram Afridi azzal az ötlettel állt elő, hogy egy úgynevezett töltősávot lehetne beimplementálni az aszfaltba, így akár egy buszsáv, legálisan ráhajthatsz erre a részére az autópályának és addig, ameddig fel nem tölt az autód, itt tudsz haladni és aztán visszaállsz a rendes forgalmi tempóba és folytatod az utadat az addigi sebességgel.

Természetesen ez a megoldás hosszabb utakra lenne ideális, de mi a helyzet akkor, ha rövidebb, akár városon belüli közlekedésnél szeretnénk ezt a fajta technológiát használni? Afridi arra gondolt, hogy lámpás kereszteződéseknél, vagy olyan szakaszoknál is használni lehetne ezt, ahol napi szinten is sűrű a forgalom és az autósok gyakrabban megállnak, esetleg araszolnak hosszú perceken keresztül.

Afridi és csapata létrehozott egy berendezést ami a magas frekvenciát beágyazza és ezeket 3 méterenként helyeznék el és addig képes lenne töltést leadni, illetve az autó töltést felvenni, ameddig az autó alja és a berendezés között nincs semmilyen akadály vagy árnyékolás. Azonban ehhez a munkához nem csak az utakat kellene fejleszteni, hanem az autógyártó cégeknek egy olyan rendszert kellene beépíteni az autóikba, amik képesek ezt a fajta töltést felvenni az aszfaltról. Viszont ha ezt meglépik, akkor minden bizonnyal kisebb akkumulátorokat kell az autókba tegyenek, így hatalmas szeletet kaphat a pozitív megítélés tortájából, ami a környezetvédést illeti.

Ez jelenleg még egy prototípus, amit folyamatosan tesztel Afridi és a csapata, ugyanakkor tudósok úgy nyilatkoztak erről a dologról, mint egy olyan áttörés, ami 10 éven belül gyökerestől megváltoztathatja a közlekedési szokásainkat és kultúránkat.

Amennyiben nem szeretnél lemaradni a legjobb hazai és külföldi influenszerekkel kapcsolatos hírekről, kövesd a TikTok, Instagram és a Facebook-oldalunkat!


Friss

Kim Kardashian beáldozta a családi kapcsolatot a divat oltárán

Azt lehet úgy hívni, hogy sürgősségi eset, mikor Kim Kardashian már a saját húgát sem látja.

ADOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!