Interjút adott Kárpáti Rebeka a Keretezd YouTube-csatornának - ifaktor
Kárpáti Rebeka barna blézerben

Mit jelent Kárpáti Rebekának a médiatudatosság? A Keretezd YouTube-csatorna készített egy interjút Rebivel, melynek fő vezérvonala a médiatudatosság volt.


Rebi elmondta, hogy erről a témáról nem lehet eleget beszélni, mivel napjaink egyik legmeghatározóbb online mechanizmusa a social media-i jelenlét. Fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy egy-egy poszt mögött, mennyi belefektetett munka van, mellyel végeredményében egy teljesen másik személyt látunk a telefonunk képernyőjén. Így meg kell tudnunk különböztetni a manipulált tartalmakat -például filterhasználat, photoshop, beállított póz- a valódiaktól.

Ezentúl az interjúban szó esett a sztereotipizálásról is, amely szintén egy gyakori viselkedésforma az emberek között, a közösségi média platformjain kívül is. Onnan eredeztethető, hogy formálunk egy külsős véleményt valakiről az alapján, amit látunk a felszínen, ez esetben például a posztjain keresztül. Kialakul bennünk egy pozitív vagy negatív kép vele kapcsolatban, majd mivel a megállapításunk felszínes alapokon nyugszik, így könnyen átalakítható, elég ehhez egy szimpatikusabb bejegyzés, videó vagy egy személyes találkozás az illetővel.

Kitértek továbbá arra is, hogy hogyan sikerült levetkőznie az R. Kárpáti Péter lánya beskatulyázást. Illetve az influenszerségre, mint pejoratív fogalomra. Rebi hozzátette, hogy az utóbbi talán azért tartozik már inkább a negatív jelzők közé, mert nagyon sokan beleilleszkedtek ebbe a kategóriába és kevesen csinálják igazán jól és elhivatottan.

Amennyiben nem szeretnél lemaradni a legjobb hazai és külföldi influenszerekkel kapcsolatos hírekről, kövesd be a Facebook-oldalunkat!


Ne hagyd ki!