Kiborult a Méhlegelőket bántókra a Vászonzsákoslány - ifaktor
méhlegelő tábla Budapesten
A Vászonzsákoslányt, Antal Évát bizonyára mindazok ismerik, akik a környezetvédelem és „Zero waste" életmód miatt görgetik az Instagram-oldalukat napról napra. Ígérete szerint elmondta a véleményét a budapesti méhlegelőkről.


Alább a teljes bejegyzést, változtatás nélkül olvashatjátok:

„A Főkert az idén indult Vadvirágos Budapest programon belül 28 hektárnyi területet alakított rovarbaráttá azzal hogy kevesebbszer kaszálnak a kijelölt zöld sávokban, park szakaszokban (illetve én azt figyeltem meg hogy néhol vadvirág magokat szórtak el, hogy még diverzebb környezetet biztosítsanak a beporzóknak).
Miért fontos ez? A beporzók óriási szerepet töltenek be a biodiverzitás szempontjából, szokták is mondani: ha a méhek elmennek, mi is megyünk. Illetve a városi klímának is jót tesz az ápolatlan gyep, hiszen kevésbé szárad azon a területen ki a talaj. Továbbá a méhlegelők számos bogárnak biztosítanak otthont ami svéd asztalt nyújthat a madaraknak. Ez egy óriási gyönyörű körforgás!
Világos hogy ami a szemnek szép, tökéletesen nyírt pázsit, az a bolygó szempontjából olyan mintha fűzőt aggatnánk rá és abban fulladozna.
Persze a kormány azt gondolja ez valami baloldali hanyagság, miközben szerte a világban alkalmaznak méhlegelőket és indítanak beporzó stratégiákat. Ez politikai pártállástól függetlenül égbekiáltóan fontos!
Allergiások fejezték ki aggodalmukat a dologgal kapcsolatban, erre ezt találtam a HVG cikkében: "Van okuk aggodalomra az allergiásoknak? Röviden: nincs. Egy kicsit hosszabban: a Főkert tájékoztatója szerint a vadvirágos réteket olyan jó állapotú gyepfelületeken létesítik, ahol nincs tere az invazív, allergén gyomoknak a megtelepedésre."
Te is tudsz otthon tenni a méhekért, mi a teraszunkon méhbarát növényeket ültettünk és szoktam látni ahogy boldogan szálldogálnak a levenduláimra. De építhetsz méhecske hotelt is kifúrt fából vagy nádból a magányos rovarok számára."

Amennyiben nem szeretnél lemaradni a legjobb hazai és külföldi influenszerekkel kapcsolatos hírekről, kövesd a TikTok, Instagram és a Facebook-oldalunkat!

Ne hagyd ki!