Ezer éve nem látott égi csoda zajlik - ifaktor
galaxis

Közel fél évszázad múlva következik be ez újra.


Az elkövetkezendő egy hétben érdemes lesz kora hajnalban megfigyelnünk az égboltot, ugyanis olyan égi csodának lehetünk szemtanúi, amelyre több mint ezer évvel ezelőtt volt csak példa és közel fél évszázad múlva esedékes újra.

Ha napkelte előtt a keleti égbolt felé fordulunk, akkor a Naptól való távolságuk sorrendjében, öt fényes bolygó is láthatunk majd: egy sorban tűnik majd fel a Merkúr, a Vénusz, a Mars, a Jupiter és a Szaturnusz.

A különleges égi jelenségre legutóbb 947-ben volt példa, és legközelebb 2492 áprilisában lesz lehetőség a megfigyelésére.

Az említett öt bolygó mellett az Uránusz és a Neptunusz, valamint a Pluto, és a legfényesebb kisbolygó, a Vesta is beáll majd a sorba, azonban ezek az égitestek szabad szemmel nem lesznek láthatóak, kizárólag távcsővel.

,,Az együttállás meglehetősen lazának számít, a nyolc bolygó 105 fokos látószögű egyenes mentén sorakozik az égen. A Jupiter-Mars-páros 12 fokra, a Merkúr és a Vénusz 10 fokra lesznek egymástól. A bolygósor így szabad szemmel mutatja a legszebb látványt."

-írta a 24.hu.

Aki meg szeretné saját szemével is csodálni az említett bolygók együttállását, annak érdemes hajnali fél 4 és 4 között kémlelnie az eget, ugyanis a hajnali nap fénye megvilágítja majd a bolygókat, ennek köszönhetően pedig jobban látszódnak majd.


Ne hagyd ki!