A szerelem, ami örökké él: Erzsébet királynő és Fülöp herceg - ifaktor
Erzsébet Királynő és Fülöp Herceg egy autóban ülve mosolyognak

Egy igazi szerelmes történet Erzsébet királynő és Fülöp herceg 73 éven keresztül tartó kapcsolata. Így alakult a románcuk a kezdetek óta.


Ez a románc több, mint 70 éven keresztül tartott az egész világ szeme láttára. Az emberek pedig nem láttak mást, mint egy csupaszív férfit és egy nőt, akik képtelenek voltak levenni egymásról a tekintetüket.

II. Erzsébet és Fülöp közel 74 éve voltak már házasok, mikor a herceg 2021-ben eltávozott a földről. A románcuk generációkon átívelő volt. Most pedig nézzük, hogyan alakult kettejük kapcsolata a kezdetektől.

1939 - Első találkozás

NBC

Erzsébet még csak 13 éves volt, amikor egy családi kirándulás alkalmával kiszúrta az akkor 18 éves Fülöpöt. Szinte első látásra, azonnal szerelembe esett a fiúval.

Majd Fülöpöt besorozták a tengerészgyalogsághoz, és a II. Világháború végéig csak távkapcsolatban éltek. A távollétében ugyanúgy leveleztek és szerelmük nem lankadt egy percig sem. Amikor Fülöp visszatért, aki már akkor királyi sarj volt, elkérte Erzsébet kezét apjától.

1947 - Házasság

NBC

Erzsébet ekkor 23 éves volt. A ceremónia a Westminster Apátságban zajlott le, amit az egész világ rádióin közvetítettek. Mivel Fülöp így bekerült a brit királyi családba, új címet is kapott. Ez pedig Edinburgh hercege volt.

1949 - Első gyermek

NBC

Nem sokkal a házasságot követően, megszületett első gyermekük Károly. A wales-i herceg Diana-t vette feleségül 1981-ben, akitől 1996-ban elvált. Később, 2005-ben pedig Cornwall hercegnőjét, Camillát vette el 2005-ben.

1950 - Második gyermek

NBC

1950 augusztus.15-én megszületett második gyermekük, Anna. Ő aztán később 1973-ban feleségül ment Mark Phillips-hez, de 1992-ben ők is elváltak. Még ebben az évben újra férjhez ment, Timothy Laurence oldalán.

1953 - Erzsébet hercegnővé avatása Fülöppel az oldalán

NBC

1952-ben Erzsébet és Fülöp visszatért Angliába, mikor VI. György, Erzsébet édesapja, hirtelen elhunyt. A hercegnőből immáron királynő lett, és a ceremóniára 1953. június 2-án került sor. Fülöp ezt követően letérdelt a királynő elé, és feladta a karrierjét. A herceg egy rendkívül versengő típus volt, aki mindig ott volt közvetlenül a tűz közelében, most azonban kettőt hátra kellett lépnie, és a háttérből biztonságot nyújtani a királynőnek.

1960 - Harmadik gyermek

NBC

András, York hercege 1960. február 19-én született, mint Erzsébet és Fülöp harmadik gyermeke. 1986-ban András elvette feleségül York hercegnőjét Sarah-t, majd 1996-ban elváltak.

1964 - Negyedik, egyben utolsó gyermek

NBC

1964. március 10-én, pedig megszületett legutolsó gyermekük, Edward. Wessex hercege 1999-ben feleségül vette Sophie-t, és ő az egyetlen a négy gyermekből, aki a mai napi együtt van első párjával.

1972 - 25 éves házassági évforduló

NBC

1972-ben Fülöp és Erzsébet egy nagyon különleges alkalmat ünnepeltek. Ez pedig a 25. házassági évfordulójuk volt. Az évtizedek alatt, többször táncoltak együtt, országok vezetőivel találkoztak, megszámlálhatatlan kerti partit rendeztek.

1977 - Nagyszülők lettek

NBC

Anna volt az első gyermeke a királynőnek, akit gyermekáldás ért. 1977-ben, Anna életet adott Peternek. 4 évvel később, 1981-ben, megszületett első lány gyermeke is, akit Zara névre kereszteltek. Károly hercegék 1982-ben adtak életet első gyermeküknek Vilmosnak, majd 2 évvel később Harry-nek.

András herceg első gyermeke Beatrice hercegnőtől született 1988-ban, testvére Eugénia pedig 1990-ben. Erzsébet és Fülöp legfiatalabb gyermekének, Edwardnak pedig szintén két gyermeke született. Lady Louise Windsor 2003-ban, és James Viscount Severn, 2007-ben.

1997 - Diana hercegnő meghalt

NBC

Károly és Diana válása után, egy évvel később, a hercegnő súlyos autóbalesetben életét veszítette Párizsban, miközben egy paparazzi elől menekültek. A temetésén unokáikkal, Vilmossal és Harry-vel voltak jelen, akik támogatták őket a nehéz eseményen.

1997 - Az 50. házassági évforduló

NBC

Erzsébet és Fülöp 1997-ben ünnepelték házasságuk 50. évfordulóját. Az arany-lakodalmon a királynő beszédet mondott és megköszönte férjének, hogy ezidáig kitartott mellette.

„Ő olyasvalaki, aki nem igazán szereti a bókokat. De az biztos, hogy mindvégig ő volt az én támaszom.”

mondta akkor a királynő.

Mint minden párnak, az ő életük is teli volt örömmel és persze néha nehéz időszakokkal is. Egy beszédében, Fülöp herceg elmondta, hogy mi a titka az ő házasságuknak.

„A tolerancia az egyik nélkülözhetetlen alkotóeleme a boldog házasságnak. Akkor persze annyira nem fontos, mikor minden a legjobban megy, viszont amikor zűrös idők jönnek, akkor elengedhetetlen.”

2020 - 73. házassági évforduló

NBC

2020-ban a királynő és férje a 73. házassági évfordulójukat ünnepelték, és ezen nemes alkalomból egy portré is készült róluk. Ezen a képen látható, amint együtt nézegetik az üdvözlő kártyákat, amiket az évfordulójuk alkalmából kaptak dédunokáiktól.

2021 - Fülöp herceg meghalt

NBC

2021. április 9-én a brit királyi család bejelentette, hogy Fülöp herceg 99 évesen eltávozott. A család a temetést és a virrasztást nem verte nagy dobra, pláne, hogy az egész a koronavírus okozta járványhelyzet kellős közepén került megrendezésre.

Amennyiben nem szeretnél lemaradni a legjobb hazai és külföldi influenszerekkel kapcsolatos hírekről, kövesd a YouTube, TikTok, Instagram és a Facebook-oldalunkat!


Ne hagyd ki!