Vegánság, csak trend vagy tényleg teszünk az egészségünkért? - ifaktor
zöldségek

A külföldi és hazai influenszerek körében egyre jobban terjed a vegán életmódváltás. Vajon felültek egy efféle trendvonatra vagy tényleg terjeszteni szeretnék az imát, miszerint a növényi alapú étkezés jótékonyabb az emberre nézve, mint a húsfogyasztás.


A különböző tudományos területek rengeteget foglalkoznak a húsfogyasztás kontra növényi alapú étkezés kérdéseivel. Egy ideje egyre több olyan adathoz lehet hozzáférni, ami a rendszeres húsfogyasztás kártékony hatásaira van kiéleződve, emellett hangsúlyozza a növényi étrend bevezetését, a hús- és állati eredetű termékek végleges elhagyását.

Érkezhet a kérdés nem elég, ha vegetáriánus vagyok, vegánnak is kell lennem? Ebben az esetben nincs egy konkrét igen/nem válasz. Attól függ ki, milyen életet szeretne élni, milyen értékrendszereket tart szem előtt, illetve mit akar mellőzni és mit nem. Minden elhatározás kérdése.

The Game Changers (hunsub) Magyar Felirattal

A vegetáriánus életvitel elhagyja teljes mértében a húsfogyasztást, viszont a tojást, tejet, sajtokat és egyéb tejterméket nem. Ezzel szemben a vegánság magába foglalja a hús- és tejtermékek mellőzését, az állati eredetű tárgyak, ruhák kiiktatását az életükből és nem használ állatokon tesztelt kozmetikumokat.

Persze a kettő között vannak átfedések, valaki jobban beépíti ezt a minden napjaiba, valaki kevésé, valaki csak épp annyit tesz hozzá, hogy nem fogyaszt húst.

A tudomány jelenlegi állása szerint határozottan kijelentetjük, hogy az embernek csak a javára válik a hús teljes mértékű kiiktatása az étrendből és képes felvenni csak a növényekből a szükséges táplálékforrásokat, ásványokat, vitaminokat. Emellett csökkentheti a betegségekre való hajlamot, a fáradtságot és növeli az állóképességet.


Ne hagyd ki!