Vera Wang: „Azt hittem 40 évesen már túl késő..” - ifaktor
Vera Wang fekete ruhában fehér háttér előtt

A műkorcsolyázóból lett világhírű divattervező meséli el, hogyan lett ő az egyik legnépszerűbb esküvői ruhatervező.


Vera Wang ruháit a Kardashian családtól kezdve Michelle Obama, egykori first lady-n át, szinte minden világsztár viselte már, és sokszor Wang személyesen is gondoskodott arról, hogy az általa megálmodott ruhák, tökéletesen passzoljanak a sztárokra, amik nem mellesleg több százezer forintba kerülnek.

Ugyanakkor Wang sikere, annak ellenére, hogy divattervező, olyan váratlanul érkezett, hogy még ő sem számított rá.

„Ha bárki azt mondta volna, hogy én leszek az a nő, aki 40 éves koráig nem megy férjhez és a vállalkozásának alapja egy esküvői ruha cég, kinevettem volna."

Wang legnagyobb sikere jóval később jött azonban. A divattervező Wang, gyermekkorát Felső-Manhattan-ben töltötte, kínai bevándorlók gyermekeként.

7 éves korában megismerkedett a műkorcsolyával, amiben szinte szárnyalt. Aztán az Olimpiára való kijutást, számos sikertelen próbálkozás után feladata és egy a másik nagy szenvedélye felé vette az irányt, ami pedig a divat volt.

„Ez édesanyámtól jött, aki nagyon igényes volt az öltözködésére."

Wang 17 éven keresztül dolgozott a Vogue-nál, majd az Anna Wintour-nál folytatta, mint főszerkesztő. Aztán jött szerelem és a házasság az életébe. Amikor úgy döntött Wang, hogy megházasodik, a mára már ex férjével, Arthur Becker-rel, teljesen kétségbe volt esve, hogy milyen ruhája lesz az esküvőre, mert szinte semmit nem talált, ami jól állt volna neki.

Édesapja egy remek üzleti lehetőségnek látta azt, amin a lánya keresztül megy és ezt kiterjesztette Wang felé is, azonban ő még hezitált.

„Azt gondoltam, hogy ez már túl késő nekem."

mondta Wang.

Azonban édesapja folyamatosan nyaggatta, hogy márpedig ezt csinálnia kellene, ezért a támogatásával megnyitotta Wang első szalonját a Carlyle Hotelben, New Yorkban.

„Kismillió alkalommal voltak olyan napjaim, amikor azt kérdezgettem magamtól, hogy miért csinálom én ezt és mit gondoltam akkor, mikor elkezdtem?"

mondta Wang, majd hozzátette

„De sokkal több olyan nap volt, amikor extrém szerencsésnek éreztem magam, hogy azt csinálom amit imádok és hogy szinte minden nap rengeteg új leckét tanulok nem csak mint designer, de mint vállalkozó is."

Ma már több Vera Wang esküvői butik van városszerte Londonban, Tokyo-ban és Sydney-ben is. A saját nevével ellátott márkája, mára már ékszereket, napszemüvegeket, utcai ruhákat, parfümöket és otthoni kiegészítőket is forgalmaz és több mint 200 alkalmazottja van már.

Egyedüli tulajdonosként Wang értéke a Forbes szerint, 77 milliárd forint volt 2020-ban.

Wang úgy nyilatkozott

„Amikor rájössz arra, hogy valami nem sikerült, meg kell tanulnod elengedni. Azonban az elengedés, olykor jóval nehezebb mint benne ragadni a sikertelenségben. Számomra a korcsolyázást követően a divat volt a másik nagy álmom és emlékszem azt mondtam apámnak, hogy kell valami, ami miatt minden reggel felkelhetek és imádhatom. Ezért mentem el a Vogue-hoz. Majd amikor ott sem kaptam meg a főszerkesztői állást, akkor elkezdtem magamat hibáztatni, amiért nem választottak be az Olimpiai csapatba és még a főszerkesztői állást sem kaptam meg. Azt hittem én vagyok a hibás minden sikertelenségemért."
„Mindig volt egy olyan álmom, hogy divattervező leszek. Ezért mentem a Vouge-os kapcsolataimat felhasználva a Ralph Lauren-hez, ahol pedig a női részleg teljes mértékben én vezethettem. Amikor láttam, hogy mibe kerül egy ilyen birodalmat felépíteni, tudtam, hogy ha észnél lennék, itt megállok."
„Elkezdtem az esküvőmet tervezgetni és ruhák után kutatni. Szinte sehol nem találtam semmit és elképesztően nevetséges volt, ahogy szalonról szalonra jártam és a 39 éves Vera Wang-re, semmilyen ruhát nem tudtak ráadni."
„Akkor jött apám azzal, hogy ez egy hatalmas üzleti lehetőség és addig-addig mondta, ameddig ki nem léptem a Ralph Lauren-től és elkezdtem a saját üzletemet. Ekkor voltam 40 évesen friss házas, aki épp most alapította meg a saját cégét és a gyermekvállalás gondolata is a fejemben volt."

Wang azt szokta mondani a fiataloknak, hogy legyenek álmaik és ha már eldöntötték, hogy megcsinálják, akkor ne engedjék, hogy bárki is eltántorítsa őket ettől.


„Mindenki azt mondta, hogy ne csináljam ezt meg azt. Azért mert mindenki ellene van annak amit csinálsz, még nem biztos, hogy abba is kell hagynod. A megbánás pedig ezerszer rosszabb a bukásnál vagy annál, hogy meg sem próbáltad."


Amennyiben nem szeretnél lemaradni a legjobb hazai és külföldi influenszerekkel kapcsolatos hírekről, kövesd a TikTok, Instagram és a Facebook-oldalunkat!


Ne hagyd ki!